Radon

Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som bildas naturligt när radium sönderfaller i berggrunden. Mängden radon mäts i Becquerel (Bq/m3) per kubikmeter inomhusluft, där 1 Bq representerar ett sönderfall per sekund. Radon finns i marken över hela Sverige och finns även i utomhusluften, men dess nivåer är vanligtvis låga. Radon kan tränga in i bostäder och andra byggnader från tre huvudsakliga källor: marken under och/eller runt huset, vissa byggmaterial och hushållsvatten.

Den allvarligaste hälsorisken med den radioaktiva gasen är dess koppling till lungcancer och luftrörscancer. Långvarig exponering för höga radonnivåer ökar risken för lungcancer, och det är den näst vanligaste orsaken till lungcancer efter rökning. Cirka 14% av lungcancerfallen i Sverige beror på radon, vilket motsvarar ungefär 500 fall varje år. 

Den enda effektiva metoden för att upptäcka radon är genom radonmätning. I Sverige är den högsta tillåtna radonhalten i inomhusmiljöer 200 Bq/m3. För att få tillförlitliga resultat bör mätningen utföras under eldningssäsongen, från den 1 oktober till den 30 april, och under minst två månader för att få ett årsmedelvärde. Mätningen bör särskilt genomföras vid husköp, om- eller tillbyggnation, ändringar i ventilationssystemet, husbygge eller om det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att cirka 325 000 svenska bostäder har radonhalt över den rekommenderade referensnivån. Detta understryker vikten av att genomföra regelbundna radonmätningar och vidta lämpliga åtgärder för att minimera exponeringen och därmed minska risken för lungcancer. Att öka medvetenheten om radon och dess potentiella faror är avgörande för att främja en hälsosam inomhusmiljö och minska risken för allvarliga hälsoeffekter!